Het Heldervarken

Het achterhoeks Heldervarken is speciaal gefokt voor de smeuige, malse vleessmaak, met weinig tot zeer weinig drip-verlies en een unieke stevige ´bite ´!! Dit heeft zijn oorsprong in het varken zelf.

De kwaliteit van het vlees van het heldervarken wordt door chefs weleens vergeleken met het iberico varken vanwege de heerlijke vlees/vet verhouding én smaak! Het vlees van het Heldervarken is over het algemeen goed gemarmerd en het vet smaakt uitermate zacht en smeuïg. Slagers valt de vaste structuur op van zowel vlees als vet. Dit alles heeft, naast alle speel en ren ruimte die ze hebben, ook te maken met het scharrelen, veel stro en ruwvoer , granen en de goudgele gemalen korrelmais die ze te eten krijgen. Je proeft als het ware die weldaad in het vlees en vet terug. Net zoals je de weldaad van de kwispelstaarten en vrolijke bewegingen van de dieren, binnen en buiten, echt kan zien! Maar vooral ook in de (veelal rondom Nationaal Landschap Winterswijk verbouwde) granen en mais, welke de Heldervarkens te eten krijgen!

Daarnaast is het zo dat ze zeer veel bewegingsruimte hebben, vooral ook buiten!!! Zodat de spieren zeer goed en stevig ontwikkeld worden.

Door de ruime hokken en het stro-gebruik blijven de krulstaarten prachtig kwispelen, mede doordat ze met zoveel plezier zelf kunnen kiezen of ze binnen , buiten, in de bedden of in het stro verblijven. Zowel binnen als buiten kunnen de Heldervarkens in het stro wroeten.

En als laatste, niet onbelangrijk punt ; Het Achterhoeks Heldervarken mag langer groeien en wordt zo met een gewicht van minstens 120 kg geslacht. Dit komt een zekere ´rijpheid´ van het vlees ten goede, wat je dan zeker ook terugvindt in de speksmaak. Bak je deze randjes mee....dan weet je niet wat je proeft...Old Fashoined Meat taste, oftewel zoals een zeer goede kok het noemde...´het lijkt bijna het Iberico varken...maar dan betaalbaar!!`

Het Achterhoeks Heldervarken kent zeer vele kleuren; van roze tot grijs, rood, zwart, bruin en alles wat er tussen in zit. De slachterijen vinden het altijd een hele klus om deze stugge, zeer ooorspronkelijke, harde ( wilde zwijn) haren te verwijderen.

Deze extra kosten komen natuurlijk wel voor onze rekening. Naast alle kosten van meer ruimte, strogebruik, het dure biologische voer, de extra arbeidskosten is bovenstaand kostyenplaatje voor grootverbruikers het uiterste wat erin zit.

Kwaliteit heeft nu eenmaal haar prijs.